Seinhuis B bij Vrolikstraat.

Seinhuizen rondom Weesperpoortstation

Er waren in dat gebied rond het Weesperpoortstation, voor zover ik kan nagaan, 5 seinhuizen, aangeduid met A,B,C, D en E.

De seinhuizen zagen er vrijwel hetzelfde uit, onder een bakstenen muur en boven hout. Er zijn een paar variaties bijvoorbeeld in de positie van de toegangstrap. Seinhuis E ziet er op de foto afwijkend uit, daar is zowel de bovenbouw als de onderbouw uit hout opgetrokken. Vermoedelijk is het de eerste vorm van de seinhuizen, die later zijn vervangen, met uitzondering dus van E. Maar zeker weten doen we het niet. 
Ook over de kleurstelling tasten we in het duister.
Bij de NS waren veel seinhuizen in crème geschilderd, maar op de zwart-wit foto's lijkt het donkerder, waarschijnlijk groen. We zijn nog aan het uitzoeken wat de meest waarschijnlijke stijl was. Die is in de loop der jaren mogelijk ook nog gewijzigd, want we zien soms afgebladderde verf met daaronder een andere kleur, vooral bij de gevels die in de zon staan, het Zuid-Westen...

Seinhuis A stond volgens een kaart aan de Miquelstraat tussen de Blasiusstraat en 1e Oosterparkstraat, maar er is ook een kaart waar de Miquelstraat de "Spoorbaanstraat" wordt genoemd.

De Blasiusstraat heette vóór 1894 de Vierde Boerhaavestraat.

Ook wordt er op een kaart gewag gemaakt van het toenmalige "Veegenspad" en "Oetgenspad".

Aan de overkant van de sporen bevond zich In de molen De Vriendcshap aan het Oetgenspad 133 waar Jurriaan Blooker een cacao en chocoladefabriek had.

Seinhuis B stond bij de tuinen aan de achterzijde van de panden van de Vrolikstraat. 
Dat is het seinhuis dat wij gaan uitbeelden in model.

Seinhuis C stond bij de overweg Linaeusstraat waar de Gooise Stoomtram afbuigt.

Seinhuis D stond bij de spoordriehoek aan de Tugelaweg, in de bocht naar het Muiderpoortstation, gezien vanaf de overweg in de Korte Overamstelstraat.

Seinhuis E: mysterie seinhuis...stond ergens midden op het tractieterrein.

In de beeldbank archieven van de NVBS (SPNSP3311) wordt er gewag gemaakt van seinhuis E, het is waarschijnlijk dezelfde foto als het Geheugen.Delpher.nl. (Spoorwegmuseum)
zie ook: Delpher

Seinhuis A tussen Blasiusstraat en 1e Oosterparkstraat. Hier aan de Spoorbaanstraat, datum onbekend...We kijken naar het Noorden. Rechts de molen zonder wieken van Blooker. bron: Beeldbank archief Amsterdam.
Seinhuis A met het seinbordes van latere datum. Achter in de mist de overkapping van het Weesperpoort. We kijken naar het Noorden. Hier ligt nu de Wibautstraat. Links dus waarschijnlijk de Miquelstraat. bron: Beeldbank archief Amsterdam.
Seinhuis A vanaf de Vrolikstraat kijkende naar het Zuid-Westen richting Miquelstraat. Op de voorgrond de voetgangers tunnel. bron: Beeldbank archief Amsterdam.
Op deze kaart heet het de Spoorbaanstraat
Hier heet het de Miquelstraat
Oude tekening van seinhuis A met toenmalige Veegenspad en Oetgenspad. Rechts boven de chocoladefabriek van Blooker. De Blasiusstraat en de 1e Oosterparkstraat bestonden waarschijnlijk nog niet in hun huidige vorm. Op de plek waar we ongeveer de Blasiusstraat verwachten staat "sloot". Het kan ook zijn dat dit de oersituatie betreft met het oude seinhuis, dat later vervangen is en wellicht op een iets andere locatie terecht kwam.... Seinhuis E is waarschijnlijk nog in de oervorm hier verderop...
Seinhuis B. Rechts de veranda's c.q. balkons aan de achtergevels van de Vrolikstraat. Even voorbij de "Hosenträger" rechts bevindt zich seinhuis B, we kijken in Westelijke richting. We zien rechts tegen de tuinen ook nog een stukje van de Gooise Tram, hier met Benzine motorwagen. Het plan is dit stuk emplacement in model uit te gaan beelden. bron: Beeldbank archief Amsterdam.
Seinhuis B dat we gaan uitbeelden. Links de achtergevels van de Vrolikstraat. We kijken hier in Oostelijke richting.
Locatie seinhuis B: vlak bij de "Hosenträger" en grenzend aan de tuinen van de woningen aan de Vrolikstraat.
Seinhuis C bij de overweg van de Linaeusstraat. op de voorgrond het afbuigende spoor van de Gooise Stoomtram dat de hoofdsporen kruist. In de verte de kenmerkende boog van de voetgangersbrug.
Vrij unieke opname van seinhuis C
seinhuis C in de verte...
Locatie seinhuis C
Seinhuis D. Rechts de woningen aan de Tugelaweg.
Locatie seinhuis D in de bocht bij de Tugelaweg.
seinhuis E.. Tractieterrein met Kolenbunker en kolenpoedergebouw. Rechts op de achtergrond de lokloods, links de hoge kolenpoederinstallatie. We kijken naar het Zuiden. bron: het geheugen Delpher.
Uitvergroting: duidelijk is de letter "E" te herkennen rechts boven de deur. Deze foto toont waarschijnlijk de oervorm van de seinhuizen, die onder en boven van hout waren. De nieuwe seinhuizen waren beneden uit baksteen opgetrokken. bron: geheugen.Delpher.
Vermoedelijke locatie seinhuis E...vanaf het Noorden vóór de lokloods en niet ver van de kolenpoederinstallatie, midden in het tractieterrein.

3D animatie

Omdat je in 2D zeer complexe constructies moeilijk kunt zien, importeer ik de 2D dxf-files in Fusion waar ik kan zien of ik niets over het hoofd heb gezien. Het seinhuis is eigenlijk vrij complex.

Constructie in Fusion 360 van de dakspanten en planchetsteuntjes van seinhuis B. De wanden zijn antracietgrijs gemaakt voor beter contrast .
Constructie omloopplanchet voor de glazenwasser in Fusion 360 .
Dak met spanten en dakgoten in Fusion 360
Dak met goten en daklatjes van boven gezien. De daklatjes houden de bitumeuze bedekking op z'n plaats. Fusion 360
ontwerp van onderen gezien
Impressie met bordestrap
Artistieke impressie met een andere kleurstelling. We zijn nog aan het uitzoeken wat een waarschijnlijke combinatie kan zijn geweest.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Paul Ros | Antwoord 24.06.2020 16.17

goed bezig Jaap.

Jacob DEKKER 25.06.2020 19.24

Thnx

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

25.06 | 19:24

Thnx

...
24.06 | 16:17

goed bezig Jaap.

...
20.06 | 12:28

Hoi Rob, mijn K-40 is momenteel niet operationeel inderdaad.
We kwamen toevallig bij Snijlab terecht, maar de kwaliteit is uitstekend.

...
08.06 | 13:12

De gelaserde mfd muurgevels zien er goed uit Jaap
Dit beloven mooie huizen te worden. Maar waarom Snijlab?
Is jouw K40 nog niet helemaal operationeel? Gr.Rolf

...
Je vindt deze pagina leuk